Fysiotherapie bij schouder uit de kom

Fysiotherapie bij schouder uit de kom

Schouder uit de kom. Het is vervelend, pijnlijk en je wilt voorkomen dat het in de toekomst nog een keer gebeurt. Het kan tenslotte iedereen overeenkomen. In de bouwwereld is de kans op een valpartij of uw evenwicht verliezen nu eenmaal groter dan bij een kantoorbaan. Mocht het nu toch gebeuren dan kunnen de mensen die het hebben ervaren er over meepraten dat het terugplaatsen geen pretje is. Op de spoedpost of bij de orthopeed helpen je ze hier snel mee en na het terugplaatsen is de pijn (meestal) meteen verdwenen.

Symptomen van een schouder uit de kom

Wat gebeurd er bij een schouder uit de kom? Dan zal de kop van de bovenarm gedeeltelijk uit de kom schieten (sub luxatie) of helemaal (totale luxatie). Bij een gedeeltelijke schouder uit de kom (sub luxatie) is het zo dat naarmate de instabiliteit van de schouder toeneemt de klachten en symptomen erger zullen worden. Soms voelt het aan dat de schouder los aanvoelt, dit vaak gepaard gaat met een gevoel van krachtverlies. Ook kan men bij bepaalde posities van de bovenarm het gevoel ervaren dat de schouder uit de kom wilt schieten.

Als er sprake is van een totale luxatie, dan ervaart u vaak direct een felle pijn en een verdikking van de schouder. Ook kan hierbij nog sprake zijn van zwelling, verdoofd gevoel, krachtverlies en verkleuring. In beide gevallen zult u veel pijn ervaren en kunt u de schouder niet of slechts beperkt gebruiken.

Diagnose

Als er sprake is van een eerste luxatie zal de schouder terug moeten worden gezet door een arts. De arts zal aan de hand van het verhaal van de patiënt een lichamelijk onderzoek uitvoeren, maar vaak ziet een arts al meteen wat er aan speelt, vaak wordt er regelmatig toch nog radiologisch onderzoek gedaan om de richting van de luxatie in kaart te brengen en om te bepalen of er eventueel verder letsel is (zoals een botbreuk of spierscheur) dan wel uit te sluiten.

Na het terug plaatsen van de schouder weer in de kom, heeft het schoudergewricht tijd nodig om te herstellen. Meestal wordt hiervoor het dragen van een mitella geadviseerd voor 1-2 weken. Dit is erg belangrijk. Wanneer u veel pijn heeft de eerste paar dagen kunt u koelen met ijs (altijd een theedoek ertussen) en eventueel pijnstillers nemen volgens voorschrift van uw arts.

Hoe kan Fysiotherapie helpen bij een schouder uit de kom?

De fysiotherapeut zal tijdens de revalidatie van de schouder zal zich met name richten op het versterken van de spieren die het kapsel vormen rondom de schouder om de stabiliteit van het gewricht te verbeteren. Daarvoor is het wel belangrijk dat de volledige beweging vrijheid in de schouder weer terug is. Daar zal dan in eerste instantie door onze fysiotherapeuten de focus op gelegd worden op het vergroten van de beweeglijkheid van de schouder.

Tijdens de eerste paar weken van de revalidatie fase nadat de schouder uit de kom is geweest, is het belangrijk dat de schouder alleen rustig en zonder al te veel belasting getraind wordt. Vervolgens kan er geleidelijk op eventueel geleide van pijn worden begonnen met spierversterkende oefeningen van de schouder. Door deze spierversterkende oefeningen zal de spier controle verbeteren en de stabiliteit van het gewricht toenemen. Meestal zal het revalidatietraject gemiddeld zo'n zes tot acht weken duren.

Bij Fysiotherapie van Nimwegen begrijpen wij dat elke patiënt uniek is en dat er altijd maatwerk nodig is om de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden. Bovendien zijn wij gespecialiseerd in orthopedische klachten. Dus mocht u schouderklachten hebben, wacht dan niet langer en neem contact met ons op via de website www.fvnfysio.nl