Heb ik een tennisarm of golferselleboog?

Bij fysieke beroepen waar zwaar fysieke arbeid wordt verricht komen regelmatig verschillende blessures voor. In deze blogpost gaan wij in op een van meest voorkomende klacht van de elleboog.

U heeft er vast wel is van gehoord, mensen om u heen die zeggen dat ze een golfersarm hebben of een tennisarm. Maar wat is dat nou en wat is het verschil. Zou u het verschil kunnen benoemen? De meeste mensen niet. Wij zullen u uitleggen in deze blog wat de verschillen zijn en geven informatie hierover en wat kunt u doen met een behandeling.

Verschil tussen golfelleboog en tennisarm!

Het eerste verschil is, een golferselleboog is een aandoening aan de binnenzijde van de elleboog, een tenniselleboog zit de aandoening aan de buitenzijde. Beide worden veroorzaakt door vele herhalingen van verschillende bewegen wat tot gevolg heeft dat de peesuiteinde overbelast raken in combinatie met de spieren in het getroffen gebied. Een golfelleboog kan onder andere worden veroorzaakt door een slechte vorm bij het golfen, de tennisarm door de vele verschillende slagen bij tennis. Maar zoals u vast al begrijpt deze blessure komt niet alleen bij de deze sporten voor, regelmatig komt dit ook bij mensen in de bouw voor. Het vele draaien, knijpen, duwen en de regelmatige bewegingen zorgen voor deze belastingen op de verschillende pees aanhechtingen.

Symptomen van een golferselleboog of een tennisarm

De meeste mensen hebben last van stekende pijn aan de buiten en/of de binnen zijde van de onderarm bij de aanhechting van de elleboog. Dit kan continue en zeurend aanwezig zijn. De arm kan stijf aanvoelen en soms ook wel kloppend zijn. Soms voelt de warm ook warm. U kunt ook minder kracht ervaren en soms tintelingen. U heeft moeite met tillen, draaien en of strekken van de arm. Vaak is tillen pijnlijk maar ook iets vasthouden op de plaats zoals een boormachine kan heel erg pijnlijk zijn.

Ervaart u uitvalsverschijnselen of gevoel stoornissen waarbij u de arm helemaal niet meer belasten kunt, neem dan altijd contact met uw huisarts op

Behandeling

Zowel beide klachten zijn over het algemeen erg goed te behandelen door een fysiotherapeut, bij heel veel pijn wordt altijd eerst aangeraden om contact met de huisarts op te nemen zodat de huisarts kan bepalen of u nog iets van pijnstilling kunt krijgen. Er zijn verschillende behandelmethodes, dit kan door Dry Needling, tapen, Manuele therapie, Fysiotherapie.